13 juli 2011

Universet, Frankrig, ferie - udlængsel på apps

På en Outlook-huskeseddel har jeg - til min kones store hovedrysten - gemt et par kortdetaljer:

Månen: 380.000 km.
Solen: 150 mio. km
Voyager: 17 mia. km
Nærmeste stjerne: 4,23 lysår
Mælkevejens diameter: 100.000 lysår
Nærmeste galakse: 2,5 mio. lysår
Alperne: En lang lang køretur.

Min kloge kone siger om universet: "Det kan du jo ikke gøre noget ved alligevel". Heri har hun muligvis en pointe.

Kortkigning og rejser er ikke desto mindre blandt mine favoritbeskæftigelser. Og to sider af samme sag: Der inddæmmes nyt land i universet og drømmes om en større verden.
(Udlængsel er den ultimative drøm om en bedre verden. Det er derfor Svante længes mod Sverige.)

I gamle dage sad man jo derfor med hovedet nede i papirkort - ikke mindst i ferietid. Fornøjelsen ved kortkigning er dog ikke blevet mindre med en iPad i hånden. Her følger en liste over uundværlige apps, hvadenten køreturen går til Frankrig eller den blot står på kortkigning som et forsøg på at begribe universet:

1. Europe.
Et detaljeret offline-kort med GPS, søgemuligheder mv. over hele Europa. Baseret på Open Source, men tilsyneladende meget præcist og opdateret. Genialt hvis man skal spare på datatrafikken på en tur ud i universet. På campingpladser og fremmede planeter uden wifi kan man nu sidde og planlægge næste dags ekspeditioner.



2. iPhiGéNie.

Et virkelig flot Frankrigskort til iPad. Baseret på kortene fra Géographique National. Schweiz (og sikkert en lang række andre lande) har en tilsvarende kort-app - den koster bare penge...

3. Google Maps. Her behøves ingen app. Man åbner blot Google Maps i sin browser og tilføjer linket til sin hjemmeskærm - så har man et særdeles Ipad-venligt kort over hele verden. Med Googles muligheder for at logge ind og gemme sine egne kort, har Google Maps i mange år været en af mine absolutte favoritter ved planlægning af rejser. Nu også med mulighed for at vise trafiktæthed på motorvejene.

4. Google Earth.
På mange måder kortkongen for enhver ordentlig kortkigger. Koblingen med Wikipedia, Panoramio mm. gør dette værktøj superinteressant til rejseresearch.

5. Pocket Universe (Express). Vouw - så kan man kigge stjerner! Desværre skal man kunne de engelske navne på stjernebilleder mv.. Men alligevel en fed og innovativ app.

6. Zermatt. En Matterhorn-app der ikke er udviklet til iPad endnu, og som måske er bedst egnet til at give en ærgrelser over de afsindigt dyre bjergbaner på verdens flotteste bjerg. Fedest hvis det er en skitur det handler om.


7. Traffic. Michelins kort er dedikeret til at vise den øjeblikkelige trafiksituation i det meste af europa. (Ekskl. bl.a. Østeuropa, Skandinavien og Belgien.) Det virker umiddelbart hurtigere og mere detaljeret end trafik-funktionen i Google Maps.


God tur!

mvh jkn

Ingen kommentarer: