28 januar 2014

Derfor er fællessang kikset

De fleste er vilde med at synge fællessang - når de først er kommet godt i gang. 

Samtidig truer en frygtelig mistanke med at skygge for fornøjelsen: Er det ikke superkikset at synge sammen?

Jo da. Det er der mindst fire grunde til, at vi synes:

Grund nr. 1: Det lyder ikke som i radioen. 
Fællessang med amatører lyder virkelig kikset fordi vores ører er vant til professionel sang. De fleste mennesker møder store mængder af lækker, professionel musik i dagligdagens lydbillede. Og når vi endelig hører en amatør, er det en, vi griner af i Xfaktor.

Grund nr. 2: Mænd og kvinder er ikke altid enige om, hvilket toneleje, der er mest behageligt at synge i.
Når vi synger fællessang skal mænd og kvinder selvfølgelig finde et fælles toneleje.
Udfordringen er at finde et leje, der ikke bliver for højt for pigerne eller for dybt for mændene.
Jo, man skulle måske tro, det var omvendt, men paradokset skyldes, at stemmeidealet for mænd er højt og lyst, mens popsangerdamer til gengæld ofte synger ret mørkt. 

Grund nr. 3: Vi er vant til en vokallyd, der er fanget med mikrofon og raffineret i en computer. Popsangerne synger perlerent fordi en maskine hjælper til. Samtidig er vi vant til, at lyden er meget intim og nær. Den helt akustiske lyd af amatører, der bræger løs i flok, er for mange mennesker meget uvant.

Grund nr. 4: Vi mangler gode fællessange
Det hænder en god popsang er skrevet, så den rent faktisk kan synges af almindelige mennesker. Men det er ikke ret tit. Selv en harmløs melodigrandprix-sang kan være rigtig svær at synge for almindelige mennesker – for ikke at tale om at spille til på klaver. Det kan være rigtig svært. Vi mangler nogle nye fællessange, der med både tekst og musik rammer nu-danskeren i hjertet.


Det var fire grunde til at fællessang er virkelig, virkelig kikset.
Det er jo ærgerligt, for videnskabelige fortæller os, at vi burde synge mere sammen. Både vores krop og vores hjerner har bevisligt godt af det.

Så hvad gør vi?
Når jeg er været ude og lave sangtimer i forsamlingshuse og på arbejdspladser i hele Danmark er Beatles, Carl Nielsen og Benny Andersen som regel grund nok til at synge sammen. Det er sjovt at synge en god sang - og gode sange findes. Og vi kan, hvis vi vil. 

Et af mine foredrag handler om hvordan vi løser de fire problemer.

Og det kan du bestille, hvis du klikker videre til tonesprog.dk.

Ingen kommentarer: